Wat kost een website?

Een veelgestelde en terechte vraag is: wat kost een website? Helaas is op deze vraag geen eenvoudig antwoord te geven.

De prijs van een website kan uiteenlopen van slechts € 300,- voor een zeer eenvoudige website tot maarliefst € 30.000,- of meer voor een complexe website met veel functionaliteit. Vanwaar dit grote verschil?

Wanneer betaalt u minder voor een website?

Wanneer u de kosten voor de bouw van uw website zo laag mogelijk wilt houden, dan zijn de volgende zaken van belang:

 1. Design. Het ontwerpen van de lay-out vormt een groot aandeel in de kosten van een website. Wanneer u zelf het design van de website aanlevert (mits dit aan bepaalde eisen voldoet), bent u goedkoper uit. Daarnaast is er de mogelijkheid om gebruik te maken van een standaard ontwerp dat aan uw huisstijl of wensen wordt aangepast.
 2. Functionaliteit. Wij bouwen websites op basis van het Content Management Systeem (CMS) Joomla. Dit systeem bevat een flink aantal standaard functionaliteiten als een contactformulier, enquêtes of een nieuwsmodule. Waneer u voldoende heeft aan deze mogelijkheden bespaart u op de kosten.
 3. Het aanleveren van logo’s, foto’s en images. Zorg ervoor dat u uw logo en/of foto’s die u op de website wilt zetten een geschikt formaat hebben voor internet. Dit scheelt een hoop tijd in de verwerking. Uiteraard kunt u dit ook aan ons uitbesteden.
 4. Content. Doordat alle websites die wij opleveren voorzien zijn van een gebruikersvriendelijk CMS, kunt u ervoor kiezen om zelf uw teksten en plaatjes op uw websites te plaatsen.
 5. Aantal pagina’s. Het spreekt voor zich dat een website bestaande uit vier pagina’s goedkoper is dan een website met honderden pagina’s. Stel uzelf de vraag welke informatie werkelijk belangrijk is voor bezoekers. Maar al te vaak komt het voor dat opdrachtgevers tientallen pagina-titels bedenken en deze vervolgens niet weten te vullen met tekst en/of images. Uitbreiden kan altijd nog.
 6. Communicatie. Het is belangrijk dat beide partijen (opdrachtgever en websitebouwer) duidelijk voor ogen hebben hoe de website eruit gaat zien en dat weten te communiceren. Zorg ervoor dat u een duidelijk omlijnd plan heeft, wanneer u het bouwen van een website uitbesteedt.
 7. Hosting en dowmeinnaam. Kosten kunnen beperkt worden, wanneer u zelf zorg draagt voor geschikte hosting en een domeinnaam voor uw website. Let wel, goedkope hosting is in sommige gevallen duurkoop.

 

Wat maakt een website duurder?

 1. Design. De design-mogelijkheden van een website zijn bijna oneindig. Elke pagina, elk formulier of button, etc. kan aan uw specifieke wensen worden aangepast. Dit zorgt uiteraard voor een professionelere uitstraling, maar is ook duurder.
 2. Uitgebreidere functionaliteiten. Denk hierbij aan een webshop, extra formulieren, flash-animaties, registratie-mogelijkheid voor gebruikers, etc.
 3. Maatwerk. Een website met zeer specifieke functionaliteiten vraagt al snel om maatwerk. Denk bijvoorbeeld aan een uitgebreide webshop met ideal-betaalmogelijkheid.
 4. Content. Het overzetten van grote hoeveelheden content (tekst, plaatjes, artikelen) naar uw website.

Conclusie

Een goede website hoeft niet automatisch duur te zijn. Een eenvoudige website kan uitermate functioneel zijn en professioneel ogen. Wilt u echter een website waarin veel maatwerk zit, dan zullen de kosten hoger zijn. Het is belangrijk om vooraf af te wegen wat werkelijk belangrijk is voor uw website. Een bijzonder design, een professionele uitstraling, specifieke functionaliteiten, veel verschillende pagina’s of een combinatie van deze aspecten?

 

Vrijblijvende offerte

Wilt u het bouwen van uw website uitbesteden, maar heeft u geen idee wat de kosten hiervan zijn? Vraag dan een geheel vrijblijvende kostenindicatie aan. Wij voorzien u kostenloos van advies en helpen u graag verder.